U KADRU DVE KOMETE

Ne dešava se često, ali se i to dešava - dve trenutno najsjanije komete prolaze jedna pored druge. I to vidljivo sa naše (severne) hemisfere. Pa kako to da propustim?
Jedino mi je krivo što nisam sa Zlatibora ovih dana snimao ova dva repata čuda; ali nisam znao njihove pozicije napamet.

Još kad je informatički inženjer i u slobodno vreme lovac na komete Terry Lovejoy otkrio kometu oznake C/2013 R1, nije ni predpostavljao da će biti vidljiva golim okom. Elementi orbite nisu predviđali spektakl kao kod komete ISON, ali se ispostavilo obrnuto: kometa ISON je bukvalno eksplodirala nadomak Sunca a R1 Lovejoy je vidljiva na nebu bez problema evo već skoro pola godine. Tačnije, vidljiva je toliko dobro da je moguće snimiti je štapom i kanapom, odnosno običnim DSLR-om i normalnim objektivom sa tripoda.

R1 Lovejoy and X1 Linear

Drugi interesantan objekt ovde, takođe kometa, je C/2012 X1 LINEAR. Poznata po svojoj eksploziji krajem oktobra prošle godine kad je sa magnitude 15 skočila na 8, ova kometa je prilično interesantna. Nije neuobičajeno da komete na svom prilazu Suncu naprave dramatičan skok sjaja tj izbacivanje gasa, međutim ovde je skok sjaja procenjen na nekih 1500 puta, što rekoh, nije nemoguće ali je malo ređa pojava. Takođe, od tad ova kometa lagano gubi sjaj (trenutno je 9.4mag, teško uočljiva i u dvogledima) a dodatno situaciju otežava činjenica da je rep nezgodno postavljen u odnosu na posmatrača sa Zemlje. Tačnije, rep je malo iza glave komete, za razliku od Lovejoy koja ima skoro poprečno postavljen i lako uočljiv repić.

Tehnika snimanja je potpuno ista kao i prošlog puta, sjaj komete Lovejoy od tad stagnira na oko 5.5mag (dovoljno da se ne vidi golim okom, tj na samoj je granici); isti su parametri, objektiv i aparat. Jedina razlika je što je Tamron 17-50 stavljen na 24mm.

Nakon što sam u dolini V. Morave naišao na jutarnju maglu (temperatura oko -3C) krenuo sam ka brdima između Jagodine i Despotovca. Tamo gore je vreme bilo čista suprotnost: temperatura +4C, vetar duva kao lud a od magle ni traga. Očigledno je da se inverzni sloj nalazi na maloj visini (nekoliko desetina metara) i da preko njega duva vetar - u sloju magle nema vetra jer onda ona ne bi ni mogla da nastane.

R1 Lovejoy and X1 Linear

Na 80% uvećanju vidi se razlika između ove dve komete. Lovejoy je naprosto spektakularna, čak i na ovako malim uvećanjima. Poređenja radi, ovu biste sliku mogli da očekujete u malom dvogledu - ali ako imate superiorno čisto nebo i superiornu lokaciju.
Za desnu kometicu (X1 LINEAR) je jasno da se vidi samo kao mala mrljica, bez ikakvih detalja, ali je ovde interesantno i to što se prilepila uz jednu 9.5mag zvezdicu. Gledajući u Stelariumu ispostavilo se da je ta zvezda mnogo sjajnija od okolnih 8-10mag komšinica, tj da nije uopšte magnitude 9.5 i tako sam pronašao kometu. Naravno da je sudeći po mapi sa Heavens Above položaj tačan 100%, interesantno je, rekoh, to što se kometa upravo tad priljubila uz zvezdu.

Još jednom, krop od oko 80% originalne rezolucije:

R1 Lovejoy and X1 Linear


Коментари