JURIŠ KOMPAKTOM NA GALAKSIJE!

Svi znamo da kompaktni digitalci iz mnogo razloga ne sarađuju lepo sa galaksijama ali određene rezultate je moguće dobiti. Doduše to nije ni izbliza onome što nude DSLR aparati i tu je možda i najuočljivija razlika izmešu te dve klase aparata u astrofotografiji. Ipak, ako neko ima teleskop na prosečnoj EQ montaži i kompakt sa 15sec ekspozicije zašto da ne proba sjajnije galaksije?
Evo npr M81 i M82 su dve vrlo sjajne galaksije u V.Medvedu i idealne su za tako nešto. Ovde vidite rezultat koji je nastao spajanjem 61 ekspozicije od po 15sec na ISO400:



Sledeća meta je bila M64 Black eye čija tamna crta prašine na ekvatoru se i nije nešto baš nazirala. Uspeh je bio u obradi to ne pokvariti još više. 42x18sec:




Objekat koji je bio u blizini i predstavljao je dosta veliku i sjajnu metu iste večeri je bila M94; tu je 41x15sec, ISO400. Obrada standardno DSS, Photoshop, NoiseNinja.



Za kraj jedna malo čudnija, tačnije widefield slika koja obuhvata neke od galaksija u sazvežđu Lava. Galaksije su obeležene, vidno polje je tri stepena (i to je kropovano) a najveći kuriozitet je da je to slikano Optisanom 70mm, 3x30 + 1x20sec, ISO3200:

Коментари